Therapeutische toepassingen

Brainspotting kan een effectieve behandeling zijn bij een brede range aan emotionele problemen, psychische en psychosomatische klachten.

Brainspotting als therapie

Brainspotting kan worden gebruikt bij veel verschillende soorten klachten en aandoeningen. Dit komt omdat we ons niet primair bezighouden met het controleren van de symptomen, maar met het behandelen van de neurofysiologische bronnen van de ontregeling die daaraan ten grondslag ligt. Hieronder een greep uit de soorten klachten waarmee mensen geholpen worden.

 • Fysieke en emotionele trauma’s
 • Herstel van blessures en ongevallen
 • Herstel van ziekenhuiservaringen
 • Stressgerelateerde somatische klachten
 • Chronische pijn en vermoeidheid
 • Verslaving (craving)
 • Problemen met woede en agressie
 • Rouw en verwerkingsproblemen
 • Angst, paniek en fobieën
 • Diepgewortelde emotionele problemen
 • Zelfvertrouwen
 • Trauma als gevolg van oorlog en natuurrampen

Waarom Brainspotting?

David Grand legt in een korte (Engelstalige) video meer uit over Brainspotting voor cliënten.

Posttraumatische stress

Indicaties

Brainspotting wordt succesvol gebruikt bij het verwerken van eenmalige schokkende ervaringen maar ook bij het herstel van langdurige traumatisering. Je kunt denken aan medische ingrepen, ongevallen, misdrijven, seksueel misbruik, huiselijk geweld en oorlogstrauma. Het is niet nodig om duidelijk te weten wat je trauma precies is, en het is geen probleem als je herinnering incompleet of aangetast is (zoals bijvoorbeeld bij herinneringen uit de vroege kindertijd). Het is met Brainspotting mogelijk om de intensiteit van een traumabehandeling enigszins te doseren zodat je niet meteen overspoeld raakt.

Generational Brainspotting (GBSP)

Dirk Jan Versluis is door Ruby Gibson opgeleid in haar eigen therapiemodel (Somatic Archeology, Generational Brainspotting) om trans-generationele patronen van stress en trauma te helpen doorbreken. Deze benadering is de moeite waard wanneer je vermoedt dat in jouw eigen leven de trauma’s van je ouders of grootouders een rol spelen (denk bijvoorbeeld aan oorlogservaringen, ziekte, verlies van kinderen).

Lees hier mijn blog over Brainspotting bij Posttraumatische stress-stoornis

Emotionele en psychische klachten

Toepassingen

Je kunt Brainspotting gebruiken bij vrijwel alle psychische, mentale en emotionele klachten waarmee je een psycholoog bezoekt. In de praktijk varieert dit van depressiviteit en angstklachten tot fobieën (rij- en vliegangst, claustrofobie), verwerkingsproblemen (ontslag, overlijden) en verslavingen. Brainspotting kan vooral meerwaarde hebben bij klachten die niet of onvoldoende reageren op gesprekstherapie of cognitieve gedragstherapie.

Indicaties en contra-indicaties

De toepassingsmogelijkheden zijn bijna eindeloos en de therapie zelf kent geen harde contra-indicaties. Het is wel goed om te overwegen dat Brainspotting een krachtige therapie is die zwaar op de maag kan vallen. Bij grote stress in de actualiteit (juridische processen, geweldsdreiging), grote gezondheidsrisico’s (psychose, harddrugs, suïcidaliteit) is het nodig om te bepalen of de timing goed is en of het verantwoord is om in een vrije praktijk zonder crisisfaciliteiten te werken. Dit is altijd een kwestie van maatwerk en goed overleg.

Chronische lichamelijke klachten

Chronische lichamelijke klachten en medisch onvoldoende verklaarde aandoeningen hebben over het algemeen veel mentale impact. Niet alleen de lichamelijke sensaties van pijn en vermoeidheid maar ook uitzichtloosheid en onbegrip kunnen je emotionele toestand ernstig ontregelen.

Dergelijke klachten zijn complex en Brainspotting is geen wondertherapie, maar er zijn wel serieuze mogelijkheden om de impact van de klachten te helpen verminderen, emotioneel beter in je vel te zitten en meer ruimte te houden voor kwaliteit van leven.

Aanvullend zijn er verschillende oefeningen die je thuis kunt praktiseren om de therapie-effecten te ondersteunen en versterken. Denk aan specifieke ademhalingstechnieken, mindfulness-oefeningen en oefeningen om zonder therapeut te kunnen brainspotten.

Andere therapieën

Brainspotting verschilt nogal van de meest bekende psychologische behandelmethoden. Lees hieronder meer over de overeenkomsten en verschillen, en ook over het succesvol combineren van Brainspotting met andere therapieën.

Brainspotting & EMDR

EMDR bestaat sinds eind jaren ’80 en heeft de basis gevormd voor de ontdekking van Brainspotting. EMDR heeft inmiddels uitstekende credentials en neemt een belangrijke plaats in in het behandelspectrum van traumagerelateerde klachten. Hieronder een korte video over de overeenkomsten en verschillen.

Wil je weten of Brainspotting jou kan helpen?

Je kunt vrijblijvend contact opnemen om je vraag door te spreken.