Geschiedenis van Brainspotting
Brainspotting werd in 2003 onbedoeld ontdekt door de Amerikaanse psychotherapeut David Grand. Gedurende een EMDR-sessie met een Olympische schaatster stopte hij een keer met de continue horizontale oogbewegingen omdat hij veel reactie waarnam op een specifieke plek in haar gezichtsveld. Het verwerkingsproces dat in het vervolg van de sessie op gang kwam bleek een doorbraak in haar therapie.
Gefascineerd door deze spontane ontdekking onderzocht en ontwikkelden Grand en collega’s in de daaropvolgende jaren de therapievorm Brainspotting die wij nu kennen. Anno 2019 wordt Brainspotting nog steeds verder ontwikkeld, en zijn wereldwijd ruim 13.000 therapeuten in de methode opgeleid. Lees meer over de geschiedenis van Brainspotting.

”Where we look affects how we feel
David Grand (PhD)
Onderzoek naar Brainspotting
Anno 2019 is er nog relatief weinig over Brainspotting gepubliceerd. Dat heeft te maken met de jonge leeftijd van de methode, maar ook met de prioriteit die de onderzoekers geven aan verklarend onderzoek boven psychologisch onderzoek naar de behandeleffecten.
Del Monte veronderstelt dat Brainspotting zo effectief is omdat het gebieden in het brein bereikt die betrokken zijn bij het inwendig reguleren van het limbische systeem en de hersenstam.
Meer lezen?
Hieronder vind je de belangrijkste wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke publicaties over Brainspotting.
Hoe ziet een sessie eruit?
Frame
Een eerste sessie begint met het kiezen waaraan je wilt werken. Dit bepalen van het raamwerk noemt David Grand ‘setting the frame’. Het kan om specifieke (geluiden, herinneringen) maar ook om minder specifieke dingen (spanning op je borst, een gevoel van ‘er zit iets maar ik weet niet wat’) gaan. Het is nooit fout.
Activiteit
Hoeveel activiteit of spanning (op een schaal van 0 tot 10) voel je in je lichaam als je aan dit onderwerp denkt? En waar voel je dat het meest in je lijf? Deze stap kennen we ook in EMDR en diverse exposure-behandelingen.
Brainspot
Meestal met behulp van een pointer kiezen we een punt in je gezichtsveld (een ‘Brainspot’) waar we de meeste activiteit waarnemen. Soms voel je dit meteen, soms heb je de therapeut nodig om je te helpen.
Natuurlijk proces
Hoe de sessie verder verloopt is altijd een verrassing voor zowel de cliënt als de therapeut: de therapeut is bij je maar stuurt niet. We vertrouwen op de natuurlijke veerkracht en verwerkingscapaciteit van je brein. Wat je ervaart tijdens een sessie kan elke keer anders zijn: soms merk je veel (spanningen, tintelingen, tranen, hoofdpijn, kokhalzen), soms merk je schijnbaar weinig bijzonders (milde spanning, denken of piekeren). Vaak zien we in een eerste sessie reeds afname van spanning en een begin van voelbare ‘verwerking’.
Wat kan Brainspotting voor jou betekenen?
Mijn faalangst maakte het moeilijk om plezier in het sporten te houden. Ik heb zeker baat gehad bij de therapie omdat ik minder verkrampte en van tevoren vrijer in mijn hoofd raakte.
Ik heb nare zakelijke ervaringen die mij belemmerden in het herstellen van een burn-out een plek kunnen geven.
Na een aantal ingrijpende operaties was ik het vertrouwen in mijn lichaam volkomen kwijt. Na twee keer Brainspotting was dit dermate verbeterd dat ik weer op eigen kracht verder kon. Ik heb weer feeling met mijn lichaam gekregen.
Mijn leven is vanaf jonge leeftijd af aan gevuld geweest met misbruik, en huiselijk geweld, wat mijn leven als volwassene tekent tot op de dag van vandaag. Ik heb verschillende therapieën gehad en kan nu voelen dat het echt verandert.
Heel veel aan gehad! Emotioneel overhoop na door mijn man in de steek te zijn gelaten, en nu zit het allemaal veel minder hoog, ben ik niet meteen in tranen en voel ik weer ruimte.
Ik had last van een heleboel nare ervaringen met jongens en familie waar ik een tijd niks mee gedaan had en ik kreeg er klachten van. Na de therapie voel ik mij veel rustiger en beter.