Zakelijke resultaten boosten met Brainspotting

Brainspotting werd in 2003 ontwikkeld door David Grand, en is dus inmiddels bijna 20 jaar oud. Toonaangevende wetenschappers en therapeuten zijn het erover eens dat deze bijzondere methode geweldige mogelijkheden biedt. Over het algemeen is er echter veel meer aandacht voor de therapeutische toepassingen van Brainspotting bij trauma en traumagerelateerde klachten dan voor de mogelijkheden die de methode biedt voor het verbeteren van prestaties.

Ben jij bekend met Brainspotting?

Dan is de kans groot dat je deze revolutionaire therapiemethode vooral kent als methode voor het behandelen van trauma. En dat is prima, want veel mensen zijn juist door Brainspotting geholpen met het verwerken van traumasporen op lichamelijk en geestelijk vlak, en juist ook wanneer andere therapievormen onvoldoende werkzaam waren. Wist je echter dat je Brainspotting ook uitstekend kunt gebruiken bij het verbeteren van je prestaties?

David Grand, de ontwikkelaar van Brainspotting, werkt veel topsporters en artiesten en schreef er zelfs een boek over (‘This is Your Brain on Sports’). Zelf heb ik jarenlang een drukke praktijk gehad met veel Brainspotting-aanvragen, en daaronder bevonden zich ook frequent musici, artiesten en sporters die bijvoorbeeld vertrouwen wilden terugwinnen na een blessure of artistieke blokkades wensten te doorbreken.

Minder bekend is echter dat je ook heel goed kunt brainspotten om je zakelijke prestaties naar een hoger plan te brengen. En dat is zonde, want hiermee zouden veel leiders en ondernemers enorm geholpen zijn. In dit artikel ga ik je laten zien hoe Brainspotting ook een plaats kan hebben in het verbeteren van je zakelijke prestaties en het (her)vinden van je purpose.

Hoe werkt Brainspotting?

Om te beginnen is Brainspotting een zogenaamde brain-based therapy, een methode die niet werkt met praten, cognities of gedragsmodificatie. Integendeel: alles wat je hoeft te doen is naar een punt te kijken terwijl je hersenen als vanzelf de onderliggende bronnen van trauma, hindernissen en blokkades tot rust brengen. Praten hoeft nauwelijks, je hoeft niet te begrijpen wat er nu eigenlijk aan de hand was, je brein doet het werk. Een kind kan de was doen.

“Brainspotting is based on the profound attunement of the therapist with the patient, finding a somatic cue and extinguishing it by down-regulating the amygdala. It isn’t just PNS (Parasympathetic Nervous System) activation that is facilitated, it is homeostasis.”
– Robert Scaer, MD, ‘The Trauma Spectrum’

Hoe Brainspotting nu echt precies werkt in de hersenen en in het lichaam? Daarop zijn de antwoorden vooralsnog vooral hypothetisch en theoretisch. Een uitgebreide wetenschappelijke status voert voor dit artikel vanzelfsprekend te ver.

De 3 belangrijkste manieren om middels Brainspotting tot grotere prestaties te komen:

1. Werkend vanuit blokkades

Loop je tegen blokkades aan in je zakelijke functioneren? Sta je bijvoorbeeld peentjes te zweten voor je moet spreken in het openbaar of verkramp je in een verkoopgesprek? Dan kunnen we rechttoe-rechtaan kiezen voor brainspotten gericht op de blokkade die je zelf ervaart. Laatst werkte ik bijvoorbeeld met een directeur-bestuurder van een nutsbedrijf die er absoluut niet tegen kon als er op de man gespeeld werd. Nu vond ik dat heel gezond, maar hij sloeg in bila’s en teamvergaderingen helemaal dicht, en dat in een team waar veel onrust en boosheid ‘onder water’ bestond. Brainspotting hielp hem om dit veel rustiger te kunnen ervaren, zodat hij er zijn hoofd bij kon houden en zijn medewerkers kon begeleiden om hun behoeftes op een constructieve en doorvoelde manier te uiten.

2. Performance Brainspotting

Topsporters en professionele musici kunnen baat hebben bij Brainspotting als er sprake is van specifieke blokkades in hun prestaties. Soms is dat na een blessure, na een nare ervaring op het veld, of wanneer spanningen ervoor zorgen dat de motoriek verstoort en de technische uitvoering verkrampt raakt.

Specifieke vaardigheden, gedragingen of handelingen die voor jouw functioneren belangrijk zijn kunnen geoptimaliseerd worden met Performance Brainspotting. Je gaat datgene wat je wilt verbeteren gewoon doen of uitbeelden, en vervolgens gebruiken we Brainspotting om de blokkades en spanningen te behandelen die zich aandienen. Om je een idee te geven: tijdens demonstraties in afgelopen jaren vroeg David Grand regelmatig een zanger of zangeres om een song ten gehore te brengen, vervolgens een sessie Performance Brainspotting te doen en dezelfde song nadien nog eens voor te dragen. Het verschil was voor iedereen hoorbaar!

Nu hoef je in je bedrijf vermoedelijk geen cello te spelen, maar als je op hoog niveau functioneert in een zakelijke omgeving is de vergelijking met het complexe proces en de voortdurende druk van topsport en podiumkunst snel gemaakt. Voorbeelden van specifieke skills die voor dit soort werk in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld spreken in het openbaar, verkoopgesprekken en het doen van interventies tijdens meetings en vergaderingen.

3. Expansion Brainspotting

Eén van de recentere toevoegingen aan de Brainspotting-gereedschapskist is Expansion Brainspotting. David Grand zelf heeft hierover eens gezegd dat we niet werken van ‘nul tot tien’ maar van ‘nul tot oneindigheid’. That pretty much says it all. Heb je een visionair plan met je bedrijf en wil je deze droom realiseren? In je blikveld vinden we de oogpositie waarop deze droom het meest voelbaar wordt en de associaties, inzichten en blokkades op weg daarnaartoe komen als vanzelf naar voren. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat Expansion Brainspotting fantastisch helpt om het grotere perspectief dat je in beginsel al waarneemt helderder op je netvlies te krijgen en daadwerkelijk te gaan materialiseren.

Meer weten?

Wil jij jezelf, je leiderschap en je resultaten als ondernemer naar een hoger plan brengen? Wij bieden integrale oplossingen waar al deze vormen van Brainspotting onderdeel van uitmaken (en meer dan dat). Bezoek voor meer info onze website www.triunify.com of boek een gratis strategiegesprek.