De Brainspotting toolbox

De therapeut kan tijdens een Brainspotting-sessie verschillende hulpmiddelen gebruiken. In deze blog leg ik uit wat je als cliënt zoal kunt tegenkomen.

Pointer

De pointer is het bekendste gereedschap. Hoewel je ook prima een oogpositie op de muur kunt innemen, werken de meeste Brainspotting therapeuten met een dunne pointer waar je als cliënt makkelijk je blik op kunt richten. De pointers worden gebruikt in verschillende kleuren en formaten. Belangrijk voordeel van de pointer is dat het voor de therapeut makkelijk is vol te houden in geval van lange sessies. Ook kan de afstand van de pointer tot het oog makkelijk worden gevarieerd zonder al teveel van positie te wisselen.

BioLateral Sound

David Grand publiceerde verschillende cd’s (ook op iTunes en Spotify te vinden) met zogenaamde BioLateral Sounds. Het betreft natuurgeluiden en rustig gemixte klassieke en jazzmuziek die afwisselend in het linkeroor en rechteroor worden aangeboden. Het lijkt dus op de bilaterale stimulus die bij EMDR-therapie wordt gebruikt, alleen zijn deze geluiden natuurlijker en is de geluidsafwisseling harmonieuzer.

De neurowetenschappers die zich met Brainspotting bezig houden veronderstellen dat het toevoegen van geluid een extra ‘kanaal’ in het middenbrein stimuleert. In deze visie stimuleert het kijken naar één punt het visuele, het gewaar zijn van het lichaam het tactiele en het luisteren naar de muziek het auditieve kanaal.

Brillen

Half-geblindeerde brillen worden gebruikt om één oog te accentueren en daarmee één van beide hersenhelften sterker aan te spreken. Zoals zoveel met Brainspotting is niet bekend hoe het precies werkt, maar in de praktijk helpt het mensen te focussen, een rustiger verwerkingsproces te hebben en mentaal minder overspoeld te raken.

Objecten

In sommige gevallen is het handig om de ogen niet te richten op een pointer, maar op een ander specifiek object. De Engelse trainer Mark Grixti werkt bijvoorbeeld met knuffels, speeltjes en andere symbolen die in het werken bij kinderen bovenop de pointer kunnen worden gezet. Af en toe werk ik zelf met pasfoto’s, foto’s uit kinderalbums en eigen creaties van kunstzinnig aangelegde cliënten.